Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δημοκρατική Συμμαχία, της Ντόρας



Ντόρα με..... ελιά



Ένα ακόμη κόμμα προστέθηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά την επίσημη «πρεμιέρα» της

«Δημοκρατικής Συμμαχίας» (ΔΗ.ΣΥ) ,

του νέου πολιτικού φορέα που ίδρυσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

 Με σήμα την ελιά η κ. Μπακογιάννη φιλοδοξεί να διαψεύσει τη λαϊκή ρήση ότι «το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος» και θα επιχειρήσει να επιτύχει εκεί, όπου απέτυχαν όλοι όσοι προσπάθησαν: να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό φορέα που θα προκαλέσει ρήγμα στην κεντροδεξιά παράταξη.


Η ίδια θεωρεί ότι οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές και οι πολίτες ώριμοι για να υποδεχτούν το νέο κόμμα, αφού πρόκειται για μία «συμμαχία ανθρώπων που τους άλλαξε η κρίση», μία συμμαχία, που την χαρακτήρισε ως «το πιο ζωντανό κομμάτι της Ελλάδας» και «εκφραστές της Ελλάδας που θέλει και μπορεί».


Παρουσίες-απουσίες :


Η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» σε μία κατάμεστη αίθουσα με higt tech σκηνικό και γιγαντοοθόνες, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Πάνω από 5000 ήταν, σύμφωνα με υπολογισμούς, όσοι παρακολούθησαν την επίσημη «πρώτη» της ΔΗ.ΣΥ, πολλοί από αυτούς συμπατριώτες της κ. Μπακογιάννη από την Κρήτη. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κώστας Κιλτίδης, η πρώην υφυπουργός Σοφία Καλαντζάκου, ο πρώην ευρωβουλευτής Θοδωρής Σκυλακάκης, ενώ δεν παραβρέθηκαν εν ενεργεία βουλευτές. Παράντες ήταν οι Γιώργος Παπαγεωρίου, Στέλιος Νικηφοράκης και Θ. Βασιλείου, ο πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην βουλευτής Ανδρέας Καραγκούνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κοτσώνης.


Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση παρακολούθησαν η πολιτευτής της ΝΔ Θέκλα Παρασκευούδη, ο απερχόμενος δήμαρχος Βριλησσίων Μανώλης Γραφάκος και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Καλός.


Φυσικά παρόντες ήταν ο σύζυγος της κ. Μπακογιάννη επιχειρηματίας Ισίδωρος Κούβελος και τα παιδιά της Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης, ενώ απουσίασαν οι γονείς της, Μαρίκα και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η έναρξη της εκδήλωσης καθυστέρησε επί μία ώρα λόγω του κυκλοφοριακού χάους που προκάλεσαν τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που στάθμευσαν στην λεωφόρο Κατεχάκη και στην γύρω περιοχή.


Στα καθίσματα του θεάτρου υπήρχαν πολύχρωμες καρτέλες-πλακάτ, όπου αναγράφονταν μονολεκτικά συνθήματα, όπως Δημοκρατία, Ελευθερία, Ορθολογισμός, Αξιοκρατία, Περηφάνια, Αλήθεια κ.ά. Υπέρ του μνημονίου .

Η κ. Μπακογιάννη κατέκρινε το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική κρίση, αν και παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα ανήκε και αυτή σε αυτό, αλλά την άλλαξε, όπως είπε, η ζωή.


«Έχω και εγώ αλλάξει , διότι με άλλαξε η ζωή. Ξέρω πολύ καλά πως είναι να πέφτεις και να πρέπει να σηκωθείς», είπε, αναφέροντας πως έχει απομυθοποιήσει την εξουσία.


Υπεραμύνθηκε της απόφασής της να ταχθεί υπέρ του μνημονίου, και υποστήριξε ότι ουδείς «μπορεί να πετάξει το μνημόνιο στο καλάθι των αχρήστων», παράλληλα όμως άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αδιέξοδο.


Επεσήμανε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του.


Η πρώην δήμαρχος Αθηναίων, πρότεινε την αναθεώρηση του Συντάγματος και προανήγγειλε το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός της τον προσεχή Μάρτιο.

«Δημιουργούμε σήμερα ένα πανελλήνιο κίνημα ελεύθερων πολιτών», είπε η κ. Μπακογιάννη τονίζοντας ότι οι «μεγάλες κρίσεις θέλουν μεγάλες ρήξεις».
Πρόταση «βόμβα» για τα εργασιακά


Η κ. Μπακογιάνη, με μία πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί, υποστήριξε την κατάργηση, όπως είπε, του κρατικού παρεμβατισμού όταν πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την καθιέρωση μυστικής ψηφοφορίας στα συνδικαλιστικά όργανα, όταν πρόκειται να αποφασίσουν για απεργίες και να μην απαλλάσσονται από την εργασία οι συνδικαλιστές. Επίσης δήλωσε ότι στόχος του κόμματός της είναι η μείωση της φορολογίας.


Επιδίωξη της πρώην υπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες της, ήταν, αφ΄ ενός να προσελκύσει νέα στελέχη στο κόμμα και, αφ΄ ετέρου, -παρουσιάζοντας την εικόνα ενός «πολυσυλλεκτικού φορέα» που δεν θα περιχαρακώνεται στα όρια της συντηρητικής παράταξης- να πείσει ότι η ίδια μπορεί να εκφράσει το νέο και το ριζοσπαστικό στην πολιτική.


Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματός της, προκειμένου να τον ενημερώσει αλλά και να συζητήσει μαζί του για τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας. Η συνάντηση θα γίνει στις 14:00 στο προεδρικό Μέγαρο.


- zougla
.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου