Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ελκυστικός ο Δημαρχιακός θώκος στη Δωρίδα, αποχωρούν οι ουρανοκατέβατοι.



Έντονες οι διεργασίες για τις υποψηφιότητες

-Ξεκαθαρίζει το τοπίο και αποχωρούν ένας - ένας οι ουρανοκατέβατοι.

-Τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες του νύν Δημάρχου. 

– Οι εσωκομματικές γκρίνιες Τ.Παγώνη. 

–Στην αναμονή ο Γ.Κουλούλας.

-Ποιοι άλλοι θα παίξουν ρόλο για το χρίσμα της ΝΔ. 

–Σίγουρος ο Χ.Τριανταφύλλου.

-Καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

 .

Ο δήμος Δωρίδας μπορεί να είναι ο μικρότερος δήμος της Φωκίδας, αυτό όμως δεν του στερεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Δημαρχιακό θώκο. Μάλιστα στο μικρό φωκικό δήμο οι συζητήσεις και οι «ενοχλήσεις» έχουν αρχίσει πολύ νωρίτερα από το μεγάλο του αδελφό, δήμο Δελφών.

Έχουμε ήδη μπει στην άτυπη προεκλογική περίοδο και αυτό το καλοκαίρι τα πανηγύρια στα χωριά αναμένεται να έχουν πολλές περισσότερες φιλόδοξες παρουσίες, από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο, όσο περνά ο χρόνος, τόσο αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και βλέπουμε ονόματα άγνωστα στο νομό που λάμβαναν μέρος σε τραπεζώματα, ν’ απομακρύνονται από το προσκήνιο. Προφανώς έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν χωρούν αυτόκλητοι σωτήρες, σε μια περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από αυτούς και σε μια εποχή που έχει αποδείξει ότι οι «κολλητοί» και «αυλικοί», περιορισμένων δυνατοτήτων οι περισσότεροι εξ αυτών, μας έφεραν στο σημερινό αδιέξοδο.

Το προηγούμενο διάστημα στη Δωρίδα, είχε εκδηλώσει επίσημα, με δηλώσεις του, το ενδιαφέρον του ο κ. Μπάμπης Κόκκινος, ο οποίος όμως, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του, άλλαξε πλώρη και πάλι για Νότιο Αιγαίο. Να υπενθυμίσουμε ότι ουκ ολίγοι είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις, με βασικό επιχείρημα ότι ο πρώην περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δεν έχει πολιτική παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στη Φωκίδα. Επιπλέον εκείνο το διάστημα είχαν προκύψει και κάποιες δικαστικές περιπέτειες που αφορούσαν τη διοίκηση που είχε ασκήσει στη συγκεκριμένη θέση. Αναφορικά δε, με ονόματα άγνωστα στην περιοχή που κατοικούσαν μόνιμα αλλού και έδειχναν κινητικότητα, φαίνεται ότι κατάλαβαν νωρίς πως δεν μπορούν τέτοιες υποψηφιότητες να «ευδοκιμήσουν» στα εδάφη της Δωρίδας.

 

Ο δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης αποδεικνύεται ο ισχυρός άντρας στο δήμο και είναι απόλυτα σαφές ότι θα τον διεκδικήσει δυναμικά, ενώ τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι ευνοϊκά υπέρ του. Στα δυόμισι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου, αν και του έλειπαν σοβαρά εφόδια (κυρίως σε υπηρεσίες), κατέφερε να στήσει το νέο οικοδόμημα και να λειτουργεί σε ένα σχετικά καλό επίπεδο. Δυνατό του σημείο η οικονομική υπηρεσία που λειτουργεί υποδειγματικά, έχοντας εξασφαλίσει τα ταμεία γεμάτα, κόντρα στο γενικότερο κλίμα που η πλειονότητα των δήμων δεν είναι σε θέση να καλύψει τ’ απαραίτητα. Μεγάλο του πλεονέκτημα η αμεσότητα στην επικοινωνία του με τους κατοίκους της Δωρίδας.

Σίγουρα το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη διοίκησή του είναι η αδυναμία στην προώθηση και εκτέλεση μεγάλων και αναγκαίων έργων υποδομής. Σε αυτό, σαφώς συμβάλλει και η έλλειψη καλά στελεχωμένης τεχνικής υπηρεσίας για να μπορεί να υποστηρίξει την προετοιμασία και εκτέλεση τέτοιων έργων. Προς το παρόν πάντως έχει στηθεί και λειτουργεί τεχνική υπηρεσία με τέσσερις μόνο μηχανικούς, αλλά σχεδιάζεται να ενισχυθεί με άλλους τόσους. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Καπεντζώνη, η υπηρεσία θα είχε ήδη στηθεί και θα λειτουργούσε άρτια, εάν είχαν το δικαίωμα να κάνουν προσλήψεις.

 

Στον αντίποδα ο κ. Τάσος Παγώνης, νύν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας και πρώην δήμαρχος του καποδιστριακού δήμου Ευπαλίου, πλασάρεται από μεγάλη μερίδα ομοϊδεατών του ως ο βασικός αντίπαλος του νύν δημάρχου και ως «σίγουρος» για το χρίσμα της ΝΔ. Ο κ. Παγώνης φεύγοντας από το δήμο Ευπαλίου, ήταν ο μόνος από τους τέσσερις δημάρχους που άφησε ένα μεγάλο αποθεματικό στη Δωρίδα. Μάλιστα, το ποσό αυτό αποτέλεσε τη «μαγιά» για να μαζέψει πολλαπλάσιο σήμερα ποσό ο δήμος στο συρτάρι του. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι στο τέλος της τετραετίας του δεν άφησε πίσω του έργο –και κυρίως σε υποδομές αναγκαίες που είχε απόλυτη ανάγκη ο τότε δήμος- γι αυτό και όπως ισχυρίζονται μπόρεσε ν’ αφήσει το ταμείο γεμάτο.

Οι υποστηρικτές του κ. Παγώνη θεωρούν σίγουρη την υποψηφιότητα του, δεδομένου ότι είναι στενά προεδρικός και είχε στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την εκλογή Σαμαρά στο τιμόνι της ΝΔ. Αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να του εξασφαλίσει το εισιτήριο για την κάλπη, καθώς είχε μια ευκαιρία την προηγούμενη φορά, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Στα αρνητικά του έχει καταγραφεί η άνετη νίκη του κ. Καπεντζώνη από τον πρώτο γύρο. Βέβαια, το περιβάλλον του κ. Παγώνη αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την ήττα του στη στάση του τότε δημάρχου Λιδωρικίου και εσωκομματικού του αντιπάλου κ. Γιώργου Κουλούλα. Υποστηρίζουν ότι ο πρώην Δήμαρχος με τη δημόσια σιωπή και αποστασιοποίησή του από τις εκλογές του 2006 ευνόησε τον κ. Καπεντζώνη να επικρατήσει πολύ πιο εύκολα.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του κ. Παγώνη είναι ότι η πολιτική του στάση και η αντιπολιτευτική του τακτική, αυτά τα δυόμισι χρόνια είναι αμφισβητούμενες. Μέσα στους κόλπους της παράταξής του εκδηλώνεται έντονη δυσαρέσκεια για το χαμηλό πολιτικό προφίλ που κρατά, ενώ παρά τις πιέσεις των δικών του δεν σηκώνει τους τόνους, ούτε και ασκεί έλεγχο και κριτική στη Δημοτική Αρχή. Κατά κοινή ομολογία, ο κ. Καπεντζώνης δρα πολιτικά απολύτως ανενόχλητος, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση από κανέναν.

 

Στον αντίποδα φαίνεται να βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Λιδωρικίου κ. Γιώργος Κουλούλας που δείχνει να έχει κερδίσει έδαφος, καθώς μεγάλη μερίδα συμβούλων του κ. Παγώνη στρέφονται υπέρ του, προτείνοντάς τον ως καλύτερη επιλογή. Ο ίδιος πάντως, φαίνεται να μην είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει το χρίσμα, περιμένοντας, όπως και την προηγούμενη φορά να τον παρακαλέσουν να μπει επικεφαλής. Εν μέρει ο κ. Κουλούλας δεν έχει άδικο να θεωρεί, ότι μετά από την πορεία που έχει καταγράψει με τις τόσες νίκες χωρίς ήττα αλλά και το μεγάλο έργο που έχει αφήσει πίσω του, πως  πρέπει να του προτείνουν και όχι να παρακαλέσει για το χρίσμα. Αυτό όμως συνέβη και την πρώτη φορά, με αποτέλεσμα η στάση του να βοηθήσει κάποιους άσπονδους φίλου του να τον βγάλουν από τη μέση, με το επιχείρημα ότι δεν ενδιαφερόταν, γι’ αυτό δεν έκανε αίτηση, γιατί είχε κουραστεί από την πολιτική και ήθελε να απέχει. Σήμερα πάντως ο κ. Κουλούλας είναι πολύ πιο ενισχυμένος από το 2006 και πολλοί ομοϊδεάτες του θεωρούν ότι θα παίξει δυναμικά για το χρίσμα.

 

Πάντως, οι δυο αυτές πιθανές υποψηφιότητες των κ. Κουλούλα και Παγώνη, λόγο καταγωγής (από την ορεινή και την παραλιακή Δωρίδα αντίστοιχα) θεωρούνται ότι είναι πιθανόν να ξυπνήσουν τοπικιστικά κριτήρια και διχάσουν τον κόσμο της ΝΔ που στο συγκεκριμένο δήμο έχει πολύ υψηλά ποσοστά.

Υπό αυτό το δεδομένο η ΝΔ θα προσπαθήσει να οδηγηθεί σε μια άλλη υποψηφιότητα, που θα κρίνει ότι ενώνει περισσότερο τη βάση του κόμματος. Ήδη  κεντρικά στελέχη συζητούν ανεπίσημα με  τοπικά στελέχη και λαμβάνουν πληροφορίες για τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους.

Καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν ότι όταν φτάσει η διαδικασία στην εξέταση των υποψηφιοτήτων της Φωκίδας, για τη Δωρίδα είναι σαφές ότι θα εξεταστούν περιπτώσεις όπως του γιατρού και προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ κ. Πάνου Ευσταθίου, του δημοσιογράφου κ. Σπύρου Τρίψα, ακόμη και του κ. Κώστα Κουτσομίχου.

 

Ζητούμενο και ίσως αυτό που θα κρίνει τις εκλογές στο δήμο Δωρίδας είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Από πλευράς του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου, αλλά είναι πιθανόν να μην τα καταφέρουν δεδομένου ότι για τη στελέχωση πλήρους ψηφοδελτίου απαιτείται πολύ υψηλός αριθμός υποψηφίων, καθώς η Δωρίδα είναι ο δήμος με τα περισσότερα χωριά και άρα θα πρέπει να υπάρχουν υποψήφιοι σε όλα τα τοπικά. Αυτό καθιστά δύσκολη την κατάρτιση ψηφοδελτίου για όλους, πόσο μάλλον για ένα κόμμα που δεν έχει τις κομματικές υποδομές (τοπικές οργανώσεις κλπ) για να το υποστηρίξει.

Το πιθανότερο είναι να στραφούν σε ανεξάρτητη κίνηση πολιτών, όπως στο δήμο Δελφών με τους Πολίτες στο Προσκήνιο, κάτι που θεωρείται πολύ πιο εύκολο να οργανωθεί. Παράλληλα όμως ασκούνται πιέσεις το κόμμα να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του νύν Δημάρχου κ. Γιώργου Καπεντζώνη. Αν ο νύν Δήμαρχος τα καταφέρει οι εκλογές θα είναι πολύ πιο εύκολες γι’ αυτόν και παρά τη φυσιολογική φθορά που είναι λογικό να έχει μετά από δυόμισι χρόνια διοίκησης. Παράλληλα όμως, αυτό θεωρείται δύσκολο να γίνει, αφού ο δήμαρχος παραμένει μέλος του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει διάθεση να συνεργαστεί με «μνημονιακά κόμματα», όπως χαρακτηρίζει τα κόμματα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

 

Στο δήμο Δωρίδας από την πλευρά του ΚΚΕ δεν αναμένονται εκπλήξεις. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα ο κ. Χρήστος Τριανταφύλλου θα εξασφαλίσει ακόμη μια υποψηφιότητα.

 

Τέλος κανένας δε μπορεί να αποκλείσει για τα κόμματα ένα εκλογικό «ατύχημα» με την κάθοδο αντάρτικου ψηφοδελτίου, που ειδικά τώρα είναι πιο ευνοϊκές παρά ποτέ οι συνθήκες.

 - Orafok.gr

_

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου