Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Yποψήφιοι περιφερειάρχες στις εκλογές του Μαίου 2014

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και τα όπλα τους για να δώσουν τη μάχη



.

Τα σημεία υπεροχής και οι αδυναμίες
-Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης από πλευράς της ΝΔ, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ, ο κ. Απόστολος Γκλέτσος από τη Χρυσή Αυγή και ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος «αντάρτης» της ΝΔ θα επιχειρήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να πείσουν τους ψηφοφόρους της Στερεάς, τόσο για τις προθέσεις τους, όσο και για το πρόγραμμά τους.


Ολοκληρώθηκαν, εκτός απροόπτου, οι επιλογές επικεφαλής των περιφερειακών ψηφοδελτίων, όπως αυτοί έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα και απομένει να δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τις τοπικές επιλογές τους, χωρίς ν’ αποκλείεται να έχουμε και υποψηφιότητα έκπληξη, αλλά και κάποιος από τους υποψηφίους να αποχωρήσει από την κούρσα.

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης από πλευράς της ΝΔ, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ, ο κ. Απόστολος Γκλέτσος από τη Χρυσή Αυγή και ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος «αντάρτης» της ΝΔ θα επιχειρήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να πείσουν τους ψηφοφόρους της Στερεάς, τόσο για τις προθέσεις τους, όσο και για το πρόγραμμά τους.

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, με «όπλα» μια επιτυχημένη αυτοδιοικητική θητεία στο τιμόνι του δήμου Καρπενησίου, το «βαρύγδουπο» όνομά του και το νεαρό της ηλικίας του θα επιδιώξει να συμβάλει στη διαιώνιση της κληρονομικής ολιγαρχίας που κυριαρχεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Μπακογιάννης, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, ευελπιστεί ν’ αναπτύξει την περιφέρεια Στερεάς στα πρότυπα του μοντέλου που επιχείρησε στο Καρπενήσι. Δηλαδή εκμεταλλευόμενος οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει διαθέσιμο. Ωστόσο, αν και ακόμη δεν έχει εκπονήσει το πρόγραμμά του, δεν έχει σταθεί καθόλου στο πολιτικό σκέλος της διοίκησης της περιφέρειας Στερεάς, καθώς από τη θητεία του κ. Περγαντά δεν καλλιεργήθηκε περιφερειακή συνείδηση, δεν έγινε ούτε ένα βήμα προς την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και δεν προήχθη ο τουρισμός παρότι με Δελφούς, Καρπενήσι και βόρεια Εύβοια η περιφέρειά μας είναι καθαρά τουριστική.
Ο κ. Μπακογιάννης, ως προς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της υποψηφιότητάς του, υπερέχει με διαφορά έναντι των συνυποψηφίων του, αφού μετά την ανακοίνωσή του βρέθηκε καλεσμένος σε πολλές εκπομπές μεγάλων αθηναϊκών καναλιών. Είναι λογικό άλλωστε, μια από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της χώρας να έχουν τέτοιες προσβάσεις και διευκολύνσεις. Αυτό όμως το «χάρισμα» λειτουργεί σε βάρος των υπολοίπων υποψηφίων.
Είναι σαφές ότι η περιφέρεια για τον κ. Μπακογιάννη θα είναι μια σύντομη παρένθεση, όπως ήταν και ο δήμος Καρπενησίου, με στόχο να μετακομίσει στην Α’ Αθήνας στην οποία η μητέρα του έχει πολιτευτεί για δεκαετίες και φυσικά να διεκδικήσει ένα καλό υπουργείο. Μέχρι τώρα, πολλά μπορεί να έχουν γίνει και αντί να έχει μπάρμπα στην Κορώνη, να έχει θείο πρωθυπουργό.
Πάντως είναι αληθές και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ. Μπακογιάννης είχε άριστες επιδόσεις στο Καρπενήσι και ήταν ένας από τους καλύτερους δημάρχους που πέρασαν από την περιοχή. Βέβαια, ο περιορισμένος χώρος του δήμου που διοικεί με την περιφέρεια, τις ανισότητες, τις ανισορροπίες, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση.
Θα έχει πάντως μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την επιλογή του αντιπεριφερειάρχη, καθώς ο ίδιος ισχυρίζεται ότι θέλει νέους ανθρώπους.

Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στους πολίτες με τη σεμνότητα και τη μετριοπάθεια που τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο.  Ωστόσο, αν και η περιφέρεια πλειοψηφικά είναι κεντροβαρής, θα πρέπει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης να αντιπαλέψει με τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και ο μοναδικός που μπορεί να του φέρει καίριο χτύπημα και να του στοιχήσει την εκλογική του νίκη.
Η πολιτική του πορεία μέχρι σήμερα θεωρείται επιτυχής και έχει αναγνωριστεί από τον κόσμο της Εύβοιας, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε χαμηλές πτήσεις, μέχρι και σήμερα.
Η επιλογή του να είναι υποψήφιος «ξίνισε» τους εκφραστές των πιο αριστερών τάσεων, καθώς προέρχεται από το χώρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο και στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας με αποχρώσεις της ευρωπαϊκής αριστεράς. Δεν θέλουν δε, να δουν ότι είναι ακριβώς αυτές οι απόψεις του που μπορούν να εντρυφήσουν σε ευρύτερο κοινό. Οι δε, απόψεις που εκφράζονται ότι θα πρέπει τουλάχιστον οι αντιπεριφερειάρχες να προέρχονται από τα πιο αριστερά όρια του χώρου για να τηρούνται ισορροπίες, μόνο ζημιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν απωθώντας τους πιο κεντρώους, ακόμη και συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Αν ο κ. Αποστόλου χειριστεί καλά την υποψηφιότητά του και δεν επιτρέψει παρεμβάσεις και λάθη από μερίδα συντρόφων, ενώ κάνει και ανάλογες επιλογές για τις περιφερειακές ενότητες, τότε θα δικαιώσει τον τίτλο του «φαβορί» που ήδη έχει.

Ο κ. Γιώργος Μαρίνος ορίστηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας από το ΚΚΕ, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές και το 2010, αλλά αμέσως μετά παραιτήθηκε και τη θέση του πήρε ο κ. Χρόνας. Είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και έχει εκλεγεί βουλευτής Ευβοίας το 2007 και το 2009. Η υποψηφιότητά του συγκέντρωσε θετικά σχόλια και θεωρείται από τα βαριά ονόματα του κόμματός του στην Στερεά.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Ραδιοτηλεγραφητών και γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά.
Ναυτεργάτης ασυρματιστής, ενώ επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του σωματείου Ασυρματιστών, με συνδικαλιστική δράση στο ναυτεργατικό κίνημα.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ανακοίνωσε συγκεντρωτικά όλες τις επιλογές του. Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας ορίστηκε ο κ. Δρόσος Τσελές, ο οποίος είναι και Δημοτικός Σύμβουλος Δελφών.

Ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος αποφάσισε να κατεβεί στις εκλογές και το ανακοίνωσε χωρίς να περιμένει να δει την κομματική επιλογή, με αποτέλεσμα αυτό να τον φέρει κόντρα στην οικογένεια Μητσοτάκη, της οποίας ανήκει και ο ίδιος στο στενό πυρήνα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο επί σειρά πολλών ετών ο βουλευτής Φθιώτιδας αποτέλεσε το αντίπαλο δέος του κ. Σταϊκούρα (σσ: του πατήρ), ενώ ήταν ταυτισμένος πολιτικά με την οικογένεια Μητσοτάκη. Από εκεί δε, προκύπτει και η στενή φιλία με τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Γκελεστάθη, την οποία ο ίδιος σε συνέντευξή του παραδέχτηκε.
Ο κ. Γιαννόπουλος επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα κάνει πίσω, αλλά μάλλον δεν καταφέρνει να πείσει κανέναν. Η ΝΔ μέχρι τώρα έχει τηρήσει χαμηλούς τόνους για την επιλογή του πρώην υπουργού να κατεβεί «αντάρτης», ωστόσο πολύ σύντομα θα έρθει σε επαφή κεντρικό στέλεχος μαζί του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της υποχώρησής του. Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ είναι σίγουρο ότι δεν επιθυμεί διάσπαση, πολύ περισσότερο σε μια περιφέρεια που δεν είναι η πλειοψηφούσα τάση.
Όσο περνά ο καιρός πάντως και ο κ. Μπακογιάννης και αρχίζει να ασχολείται ενεργά με την υποψηφιότητά του, τόσο πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι δεν θα φτάσει στο τέρμα η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
Να σημειώσουμε πάντως, ότι ο κ. Γιαννόπουλος έχει επιλέξει για αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας τον εκδότη της εφημερίδας «Μαΐστρος» κ. Νίκο Εμμανουήλ.

Επιπλέον έχει ανακοινωθεί και η υποψηφιότητα του κ. Απόστολου Γκλέτσου από την πλευρά ης Χρυσής Αυγής, χωρίς να ξέρουμε όμως αν θα κατεβεί με το προαναφερόμενο κόμμα ή με τον κλώνο του, την Εθνική Αυγή.

Τέλος δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αν θα πάνε σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ή θα κατεβούν αυτόνομα, ενώ δεν φαίνεται προς το παρόν να τίθεται θέμα άλλης αυτόνομης υποψηφιότητας.

-Orafok.gr-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου